Followers

Friday, January 25, 2008

Bagaimana Mencari Prospek Bagus - Good Prospect


Dalam salah satu sessi ceramah yang saya pernah jalankan. Ada beberapa soalan yang di tanya oleh peserta. Antara yang sangat menarik ialah..

"Boleh sifoo beritahu kami bagaimana ingin mendapatkan prospek yang bagus...?

Pada mulanya saya kurang faham apa maksud soalan tersebut... tetapi saya dapat mengagak apa maksud dari soalan itu. Maksudnya, mereka mahukan saya memberi "tip" bagaimana untuk mendapat prospek yang "minat" dan "nak buat" dan pasti "akan aktif". Soalan begini agak popular.

Sifoo Jawab :
Ianya sangat mudah untuk mencari prospek, jika anda mengetahui apa yang mereka inginkan. Dan saya tahu, mereka sedang mencari sesuatu yang menarik..

Tapi, mari kita kembali ke soalan asal

"Hmm, bagaimana cara untuk mendapatkan prospek yang bagus..?

Rahsianya:
Masa saya mula-mula menyertai MLM pada tahun 1995, saya mengajak dan bercerita pada semua ahli keluarga, anda tahu apa respondnya...? Mereka tak benarkan saya berada dalam majlis hari raya (sebab tak mahu dengar MLM), saya juga bercerita pada semua kawan-kawan, kemudian apa yang telah terjadi...?? mereka tak mahu angkat panggilan telepon dari saya, saya bercerita lagi dengan kawan2 sepejabat, mereka menjauhi saya dan tak mahu keluar "lunch" bersama saya, mereka tak mahu datang ke rumah saya dan mereka juga memberi alasan sibuk apabila saya ingin ke rumah mereka pada hari minggu.

Hampir setiap orang saya bercerita MLM selama setahun 2 bulan yang pertama. Semuanya menolak dan saya mengalami keGAGALan, gagal dan gagal sehingga menjadikan diri saya tidak bermotivasi dan hampir putus asa.

Mereka tidak mahu menyertai bisnes MLM dan mereka benci MLM atau direct selling. Anda mungkin tidak percaya, saya sentiasa mendapat nasib buruk dan terpaksa berhadapan dengan sebarisan orang yang berfikiran negatif pada setahun yang pertama. Semuanya berkata TIDAK..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kemudian apa yang telah berlaku... Saya tukar cara saya bercerita, saya ubah cara yang saya telah lakukan,..

Saya pergi lagi berjumpa prospek pertama yang saya bercerita dahulu dan diikiuti prospek kedua dan seterusnya yang telah saya jumpa tahun lepas..


Anda tahu apa yang berlaku...??

Mereka secara tiba-tiba menyertai saya dan menjadi distributor bahkan ada diantara mereka yang menjadi LEADER.. pun ada.

Prospek yang sama tetapi mempunyai dua tabiat berbeza.

Jadi, persoalan saya ialah....

Adakah sesuatu perkara perlu dilakukan terhadap prospek kita ...?? atau


Adakah sesuatu perkara perlu dilakukan terhadap saya atau CARA saya bercerita ...??

Jawapannya ialah..


"Sesuatu perlu di-improved terhadap cara kita bercerita, bukannya pada prospek..

Prospek adalah Neutral.. [2b continue]

5 comments:

FAIZAL MALAYSIAN USANA said...

assalamaualikum warahmtullahiwabarakatuh..

saya muhd faizal 2990281 independent distributors usana health science malaysia mintak laluan nak berkongsi pengalaman..

di dalam kita berusaha mencari prospek yang bagus dan prospek yang satu kepala dengan kita, mula2 sekali, bagi orang islam hendaklah ia solat duha tiap-tiap pagi mohon kepada ALLAH agar dimurahkan rezeki..kedua , sebelum appointment diadakan, janganlah menganggap bahawa prospek yang kita akan jumpa ni akan terus join our best biz..ketiga,sentiasa bergantung harap kepada ALLAh disamping usaha kita yang berterusan, keempat...tolong...tolonghlah buat hubungan yang baik dikalangan ahli kumpulan kita kerana didalam usana, kita kena kipas downline kita kan??? betol tak sifoo?? ha..ha.. ok itu saja coretan saya..wassalam ...

http://faizalusanamalaysia.blogspot.com

www.malaysianusana.com

+6013-2227306

mz-sifoo said...

Hi.. terima kasih "FAIZAL MALAYSIAN USANA" kerana singgah disini.. Alhamdulillah..... dan bersyukur kerana sanggup berkongsi peluang di sini.

Memang betul pendapat anda, segala apa ayng kita nak mulakan mesti.. mohon kepada Allah dan sentiasa kembali kepadaNya.

Tetapi kita harus ingat.... kita MESTI BUAT yang terbaik kemudian baru berserah pada Allah..

"WE do our part (the best we can) GOT do the rest.."" InsyaAllah.

Mohd Rafidi said...

Assalamualikum Mr Sifoo merangkap UP UP Up Upline saya...

Saya Mohd Rafidi b. Mohd Ali (Kelantanese-member Noor Azikhan) yang bertugas di Ipoh ingin belajar lagi dan lagi daripada Sifoo.

Apa yang Tuan Sifoo lalui sebelum ini adalah laluan rutin seorang insan yang akan berjaya dan inilah laluan yang akan dilalui oleh semua orang.

Allah akan berikan kita kejayaan jika kita bersungguh-sungguh usaha, ikhtiar dan berdoa.

Nabi Muhammad s.a.w. juga di peringkat awal dakwah baginda beliau dicaci, herdik, maki hamun oleh saudara mara, sahabat handai dan orang ramai. Jika rasulullah s.a.w. menghentikan dakwahnya di situ maka bagaimana kita semua akan mengecapi Islam agama yang sohih ini?

Sebenarnya setiap perkara yang kita takrifkan sebagai kegagalan itu adalah satu kesukaran atau ranjau yang sememangnya terhampar untuk kita rintis kearah meniti kejayaan.

Sangat mengagumkan apa yang Tuan Sifoo lalui sebelum ini...tahniah dan syabas Tuan Sifoo...moga kejayaan Tuan Sifoo ini lebih diberkati...Amin.

Jet Li (Malaysia) said...

Terima kasih Tuan " Mohd Rafidi said... " kerana sudi datang ke blog ini. Anda sedang buat bisnes apa sekarang...?

sky juice said...

Assalamulaikum dan salam 1 Malaysia. Dgn nawaitu utk berkongsi peluang, di sni sy ingin share biz baru.. Berkonsepkan networking..

GLOBAL HERBS ni adalah sebuah syarikat yang ditubuhkan bagi jualan produk kami yg pertama iaitu Gh5plus yang terdiri daripada ramuan2 makanan sunah antaranya ialah madu,kurma,sarang burung walit,habbatus sauda,saffran..

syarikat ini ditubuhkan pada 1/12/15 dan akan lounching pada 1/1/16

pada bulan 12 ini kami ingin berkongsi peluang bisnes ini dan ingin mencari leaders2 terawal bersama kami..kami menekan kan kepada business dan bukan hanya tertumpu kepada jualan produk sahaja.

dekat sini kami menyediakan 5 Bonus bagi leaders2 yang bersama kami antaranya ialah :-
1.Bonus sponsor
2.Bonus Group sale
3.Bonus leaders ship 10% ( pakej platinum shj )
4.Bonus CTO 1RM10,000 ( diri sendiri )
5.Bonus CTO 2 RM1000.00 ( penajaan )


CtO adalah Company Turn Over dimana Syarikat memberi share profit melalui sale syarikat pada setiap bulan... dibayar CTO 1 ini pada setiap 15 hari..

Anda ialah :-
• positif
• mencari peluang
• mencintai ilmu
• bosan kerja makan gaji
• mencapai kebebasan kewangan

JIKA ANDA DLM LIST INI YG POSITIF, HUBUNGI SY DI 0175556522 ( cll/wsap ) UTK SESI PENCERAHAN DI KWSAN KL & SELANGOR. TQ admin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails