Followers

Sunday, August 16, 2009

Hanya Satu Perkara Yg Anda Perlu Mahir Untuk Berjaya Dalam MLM

Sebenarnya ada Seribu cara untuk anda berjaya dalam MLM, tetapi cukup hanya jika anda mengetahui SATU perkara ini sahaja, anda sudah boleh berjaya dan berpendapatan 6 angka sebulan. Haha.. bestnya kalau dapat mengetahui cara ni ya... betul ke hanya perlu tahu satu cara sahaja sudah memadai....?

Memang Betul... Apakah caranya..?

Anda Hanya Perlu Tahu "MENIRU".....

Anda tahu apa itu meniru..? TIRU lah... atau dalam bahasa Inggeris, Copy... copy...(tiru).. Kalau kat Windows ni anda "Press Ctrl + C". Itu copy lah. Highlight dulu benda yang nak di copy tu kemudian press ctrl + c. Mudah je..

Dulukan masa kat sekolah kita rajin meniru, sehingga kat universiti pun kita meniru. Saya juga pernah meniru assignment kawan saya. Yang paling best sekali kawan saya tiru 100% assignment saya. Beliau hanya "Save as" nama dia saja. Wah... mudah betul cara dia, hari ini dia pass jugak, dapat degree.. kerja macam biasa...

TIRU ni juga boleh gunakan perkataan "DUPLICATE" dalam bahasa Inggeris. Jadi apa yang nak di "DUPLICATE"kan...?

Adakah anda perlu duplicatekan diri anda kepada downline anda?

Jawapannya "TIDAK"... Ramai orang silap, mereka menyangkakan yang mereka perlu menduplikasikan diri mereka kepada downline mereka. Itu silap sebenarnya.. Apa yang hendak diduplikasikan..?

Bijak-pandai ada mengatakan "Anda hanya perlu mencari seorang yang sudah berjaya kemudian TIRU apa yang dia lakukan yang menyebabkan dia berjaya.

Jadi, dalam MLM pun sama, anda hanya perlu meniru apa yang orang berjaya lakukan, siapakah yang berjaya itu dalam MLM anda, adakah anda sendiri, atau upline anda atau up-upline anda..?

Mencari seorang upline yang sudah berjaya, jadikan dia mentor anda dan duplicate "tiru" apa yang dia lakukan untuk berjaya di ML itu, jika anda dapat tiru 100%, anda akan berjaya 100% InsyaAllah.

Saya ada seorang kawan yang sudah berumur lebih 60 tahun, beliau hanya berpendidikan darjah 2 zaman Jepun. Satu apa pun beliau tidak pandai dalam MLM, apatah lagi kalau sebut eCommerce, internet dan sebagainya. Kalau sebut istilah-istilah tentang kesihatan seperti "antioksidan", kardiovaskular" dan sebagainya dia pasti pengsan dan pening kepala sebab tak tahu. Tetapi yang anehnya beliau hari ini begitu berjaya dalam MLM mendapat pendapatan RM30k ke RM50k sebulan walaupun tidak pernah faham tentang marketing plan serta produk knowledge. Apa rahsia dia..
Saya pernah tanya.. apa rahsia dia sehingga boleh berjaya begini..?
Beliau menjawab..

Walaupun saya tidak tahu banyak perkara, tapi saya tahu satu perkara...!!
Saya Pandai MENIRU,..!! MLM ni kan kita hanya perlu tiru-meniru saja apa yang upline buat... katanya..

U
pline hantar downline dia pergi kursus, saya pun hantar dline saya juga
upline buat hompaty, saya pun buat homparty juga
upline bawa downline datang meeting, saya pun bawa dline datang meeting juga.

Macam-macam lagi yang saya tiru upline saya. Bahkan cara bercakap, berpakaian pun saya tiru. Upline saya memang berjaya dan saya berazam uttuk tiru kejayaan seperti dia juga. Tanpa upline yang berjaya untuk di tiru, tak mungkin saya boleh berjaya.. saya tak pandai apa-apa hanya sekolah darjah 2 zaman Jepun, nasib baik saya hanya pandai MENIRU. Itulah rahsia kejayaan saya.


Setelah saya mengkaji dan menghayati, saya membuat kesimpulan untuk bersetuju dengan jawapannya memandangkan beliau telah berjaya. Beliau berpesan pada saya, "pilihlah upline yang betul-betul berjaya dan tiru kebaikannya".

Hah... apa lagi masaalah anda atau alasan anda untuk tidak berjaya...?? Kalau tak reti buat sendiri tak apa.... TIRU saja..... Dulu di sekolah, cikgu tak bagi tiru, anda panjangkan leher nak meniru, tak dapat pun nak jugak.... Tapi bila buat MLM, orang kasi tiru pun tak mau juga... asyik dok bagi alasan saja. Orang sibuk buat duit, DIA sibuk buat alasan.. Siapa tak panda meniru..?

Tunggu posting akan datang..

JetLi(M)
mlmSifOO.blogspot.com

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails