Followers

Sunday, September 13, 2009

Hari Raya Vs Bisness

Bertemu kembali... Hari raya semakin tiba dan kehangatan semakin terasa.. Memang bersemangat "giller" untuk balik kampung beraya. Tapi awas, cuba fikirkan hari yang akan anda datang kembali ke ibukota untuk memulakan kerja...!!! Aduhhhh... penat sekali... itulah perasaan saya suatu waktu dahulu semasa saya masih lagi di arena "makan gaji".

Hari yang paling malas dan memboringkan ialah hari untuk pulang kembali ke ibukota. Sesampainya di (KL) esoknya akan ke pejabat dan berjumpa Boss... aduh.. sakit nya, muka yang tak suka aku lihat.

Tapi hari ini tak lagi.. aku dah bebas... bebas.. bagi ku, setiap hari adalah hari raya.. dan yang paling menyeronokkan ialah setiap hari ialah hari gaji.. "pay day".. Itulah MLM..

Apakah perancangan anda semasa balik raya nanti...? Sudah tentu balik rumah orang tua dulu dan settlekan hal yang wajib terlebih dahulu.. then what next..? Apakah langkah seterusnya.. jangan lupa bawa balik starter kit lebih sket dan produk lebih sket..

Hari raya banyak prospek yang menunggu kat kampung.. Bagi saya, masa rayalah merupakan hari "reunion". Kawan-kawan lama yang dah tak jumpa 10 tahun dulu mungkin akan balik beraya di kampung. Ada yang dah kahwin dan ada juga yang belum. Bagi yang dah kahwin mereka bawa baik suami atau isteri masing-masing. Maka bertambah-tambahlah prospek yang akan disponsor nanti..

Itulah pemikiran saya apabila setiap kali balik beraya... Anda pula bagimana..?

Beraya-beraya juga, tapi jangan lupa bawa balik borang banyak-banyak untuk sign up prospek. Ha..ha.. itulah kehebatan MLM. Dimana-mana sajapun anda boleh menjalankan perniagaan ini, tidak seperti perniagaan konvensional. Tapi sudah menjadi perkara biasalah, kalau Mak Cik atau Pak Cik anda dah letih apabila nak berjumpa dengan anda... Jumpa aje asyik nak kena masuk MLM kau je... mungkin mereka pun dah naik jemu...

Kenapa dia jemu....? Ada beberapa sebab la.. Pertama: Kau asyik tukar MLM je.. Tahun lepas bawa balik syarikat B, dua tahun lepas syarikat A.. Tahun ni syarikat C pulak... manalah dia tak penat...!! Ataupun kau tak pernah berjaya... dah 10 tahun asyik cerita syarikat tu je..... tapi kau tak menunjukkan sebarang kejayaan... tak ada sebarang perubahan... bagaimana orang nak ikut.. haha... Memang betul.. anda jangan putus asa, stay pada satu syarikat... tapi mesti ada "benchmark", mesti ada kayu ukur.. mesti ada had.. barulah ada wawasan...

Go ahead... BERAYA dan MENAJA,..... biarlah apa orang lain kata asalkan anda buat perkara yang baik dan betul... terus melakukannya... Anda yang berhak menentukan masa depan anda. Good LUCK...

Jet Li(M)
www.mlmSifOO.blogspot.com




5 comments:

am3677 said...

SELAMAT HARI RAYA maaf zahir dan batin. dengan pesan berhati-hati ketika memandu balik beraya.terima kasih.am3677 perjuang MLM eco.....

Jet Li (Malaysia) said...

Fight... till the TOP. Thanks am3677

Helmy said...

Salam...
Betul tu saya setuju dgn tuan...Di hari rayalah kita akan berjumpa dengan ramai prospek utk kita sponsor...Krn MLM alaf baru ini tiada batasan...Kita boleh sponsor prospek kita anytime, hari raya ke, public holiday ke, kerana menggunakan pendekatan e-commerce & internet...Internet never sleep...
Saya masih ingat lagi pada hari raya tahun lepas, saya mendapat call dari network saya meminta e-cash di hari raya pertama. Bayangkan, beliau telah berjaya sponsor saudara mara beliau. Hari tu sahaja beliau closed sales lebih kurang RM7 utk 6 pakej PM...

Itulah dia keunikan bisnes MLM ni.
MLM=Makes Life Meaningful
MLM=Menarik Lagi Menawan
MLM=Meniaga Lain Macam

hehehe

Jet Li (Malaysia) said...

Terima Kasih En Helmy...

Kawan En Helmy tu "closed sale 7 ringgit ke 7 ribu...????

please check
tq

Helmy said...

...oops silap bukan RM7, RM7ribu...typing error...almaklumlah bulan pose...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails