Followers

Thursday, March 11, 2010

Banyak Alasan...!?? Masih Mau Berjaya..? - Bisa..

Atikel ini adalah ditulis semasa di bilik 1516 Pullman Hotel - Kuching

Banyak BERALASAN ..!!? Tapi boleh Berjaya

Sebelum ini kita selalu dengar.. tentang banyak berALASAN... TIDAK boleh BERJAYA.. atau ,..

Sebab-sebab kegagalan adalah kerana terlampau banyak ALASAN..... betul tak...?

Saya masih teringat dlm salah satu siri ceramah Dato’ Dr Fadilah Kamsah berkata..

” Orang lain sibuk mencipta Kejayaan, tetapi kita sibuk mencipta ALASAN”...

Ini ditujukan kepada orang-orang yang selalu memberi alasan ... Walaupun kegagalan itu sebenarnya sukar untuk dicapai, tetapi ianya boleh menjadi MUDAH jika anda mempunyai kreativiti untuk mencipta pelbagai alasan uttuk tidak melakukannya...

Mengikt kajian seramai 95% orang yang memang mempunyai bakat yang kreatif dalam mencipta alasan untuk gagal.

Jadi hari ini terbalik pula.. Apa yang saya mahu kongsikan pada anda ialah.. Anda boleh Berjaya walaupun anda sering memberi alasan atau mencipta alasan. Pelik bukan..??

(baca seterusnya..)

Kenapa orang-orang yang berjaya itu boleh Berjaya dan mereka telahpun Berjaya..?

Kerana mereka selalu beralasan dan mempunyai banyak ALASAN.

Kenapa mendiang Lim Goh Tong, Robert Kuok, Tan Sri Syed Mokhtar dan ramai lagi Billionaire di Malaysia (khasnya) hari ini MENCAPAI Kejayaan mereka.. Ini adalah kerana mereka selalu beralasan dan sememangnya merekan banyak mencipta alasan.

Ya.. memang benar, ciptalah alasan dan selalulah beralasan jika mahu berjaya...!! Saya juga hari ini telah mencapai kejayaan (walaupun kecil dipandangan mata orang lain). Tetapi ianya sangat besar bagi saya. Saya boleh mencapai kejayaan saya kerana saya mempunyai ALASAN dan saya sengaja MENCIPTA alasan untuk Berjaya... Ingat...!! Alasan untuk BERJAYA....... Bukan alasan untuk gagal.

Guru saya pernah berpesan..
“Ciptalah Suatu Alasan Yang Benar-Benar Kukuh Kenapa Awak Perlu Berjaya”.

Seorang lagi guru saya berkata..
“Untuk terus memastikan anda mencapai kejayaan ialah dengan memperKUATkan huruf “Y” pada alasan anda”.

Saya bertanya, “Apakah dia huruf “Y” itu..?
Dia berkata....”Y” itu ialah ... WHY U have to $ucce$$...?

Berapa kuat Y atau Why ini lah akan menentukan berapa kuat alasan untuk anda Berjaya. Jika anda mempunyai Y @ Why yang tidak kuat adalah seperti anda mempunyai “alasan yang nipis” atau “alasan rapuh” untuk Berjaya. Dengan mempunyai alasan yang nipis dan rapuh, anda boleh mati di perjalanan dengan hanya berlanggar dengan “kapas” saja. Belum bertempur sudah mati...

Betul..!! Ramai yang berkobar-kobar mahu Berjaya pada permulaannya, tapi sesetengahnya sudah mati belum sebelum masuk gelanggang lagi. Kenapa..? Sebab tidak mempunyai WHY yang kuat..

Jika tidak mempunyai ALASAN yang kuat.. or [ WHY u must $ucce$$..!! ] Kita akan mudah berkompromi dengan masalah-masalah atau halangan-halangan yg kecil..

Hari ini, kenapa mereka boleh Berjaya..?

Bukan kerana jalan yang mereka lalui itu lebih mudah, bukan juga kerana mereka tiada halangan, atau bukan juga kerana halangan yang mereka lalui lebih kecil.

Bahkan rintangan serta halangan yang mereka lalui sebenarnya lebih besar dari kita. Mereka masih boleh berjaya. Kenapa..?

Ini adalah kerana mereka tiada pilihan lain, mereka terpaksa berjaya sebab mereka mempunyai ALASAN yang kukuh dan munasabah untuk mereka Berjaya atau $ucce$$.

Jadi, untuk memastikan anda juga boleh BERJAYA,

CIPTALAH PELBAGAI ALASAN ......
CIPTALAH SERIBU SATU ALASAN .......
Tambahkan kreativiti dalam mencipta ALASAN......
Tapi ingat...!! bukan cipta ALASAN untuk GAGAL, seperti yg pernah anda cipta dahulu... Tapi ciptalah ALASAN untuk berjaya.

Ciptalah SERIBU SATU ALASAN untuk BERJAYA.......


original post from

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails